Thursday 11 June 2009

Süsteem, süsteem


Kirjutades postitust muutuvast muusikatööstusest olin ilmselgelt liiga sinisilmne. Arvasin, et artistid − kui mitte muusikatööstusest kõrvalejäänud Eestis, siis vähemalt mujal maailmas − üldjuhul mõistavad, mis neid kõiki puudutavate muutuste taga seisab ning kuidas nad seda nii enda kui kuulaja huvides ära kasutada võiksid. Paraku tuleb tunnistada, et olen rängalt eksinud. Vaid mõne päeva eest tõestas seda elavalt Sonic Youthi bassimängija Kim Gordoni sõnavõtt.

Kui lühidalt kokku võtta, taandab Kim Gordon Radioheadi mudeli puhtalt turundustrikiks, heites bändile ette, et nad seavad halba valgusesse need, kes ei ole valmis panema oma muusikat tasuta allalaadimiseks. Selline sõnavõtt võtab kukalt kratsima, eriti kuivõrd − nagu see artiklis ka välja tuuakse − oli Radioheadi mudel justnimelt suunatud tavapäraste turundusmehhanismide vastu.

On ju ometi selge, et internet ning selle erinevate võimaluste avastamine ja laiendamine ning lisaks turunduse transformatsiooniga just selle meediumi põhiseks nõuab põhjapanevaid muudatusi. Muudatusi, mida võimaldaks autoriõiguste vastav kohandamine (vt postitust piraadiparteist) ning õiglase kaubanduse viljelemine muusikatööstuse siseselt. Kummaline, et ikka veel leidub ka väga eduka ning lojaalse fänkonnaga artistide seas neid, kes hoiavad kümne küünega kinni vanast, liiga aeglasest ning muutunud oludes halvasti töötavast süsteemist. Ja mis eesmärgil? Et suurplaadifirmade omanikud saaksid oma taskuid täita?

Sobiva ajastusega lisas Radiohead eile hulgaliselt materjali allalaadimiseks W.A.S.T.E. store'i. Vaevalt, et see neil nõnda plaanitud oli, kuid see, et asi nõnda välja kukkus on väga kiiduväärt. (Muide, väidetavalt on poe nimi mulle sobivalt näpatud Pynchonilt − tema "V" ootab lauanurgal oma järge.)



Üks väike asjassepuutuv uudis on veel. Suurplaadifirmad, kes alles paar kuud tagasi olid kahe käega poolt, et kogu nende välja antud muusika YouTube'ist ära korjataks − tsiteerin siinkohal Kerli Kõivu: "whoever decided to take the music videos off youtube to make more money is a fucking idiot! youtube IS the new tv. Idiots." − on nüüd avastanud, et sotsiaalsed keskkonnad nagu Myspace ja Facebook on neile ideaalne võimalus "taastutvustada inimestele muusika ostmise harjumust". Myspace on oma jõud juba suurte plaadifirmadega ühendanud. No mis seal ikka, vaatame, mis lahendusega Facebook välja tuleb. See on põnev, väga põnev!

Muusikat ka. Radiohead − Nude

Nude (Radiohead) from Steve Dales on Vimeo.


No comments: